Πρώιμη Παρέμβαση
Με τον όρο “Πρώιμη Παρέμβαση” εννοούμε την παροχή εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων για βρέφη και μικρά παιδιά από τη γέννηση έως 3 ετών, που έχουν διαγνωστεί ή έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν αναπτυξιακές και κινητικές δυσκολίες (προωρότητα, εγκεφαλική παράλυση, βρέφη που στερούνται τα κατάλληλα ερεθίσματα κ.ά).
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι πρώιμες εμπειρίες διαμορφώνουν τη ζωή μας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και έχοντας έτσι σημαντική επίδραση στην υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Center for Disease Control & Prevention), που είναι το κορυφαίο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “Οι συνδέσεις στον εγκέφαλο ενός μωρού είναι πιο προσαρμόσιμες στα τρία πρώτα χρόνια της ζωής. Αυτές οι συνδέσεις, που ονομάζονται επίσης νευρωνικά κυκλώματα, είναι το θεμέλιο για τη μάθηση, τη συμπεριφορά και την υγεία. Με τον καιρό αυτές οι συνδέσεις είναι πιο δύσκολο να αλλάξουν”. Επομένως, όσο μικρότερο σε ηλικία είναι το παιδί που πρόκειται να ενταχθεί σε πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του νευρικού του συστήματος να αλλάξει.
Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, ο θεραπευτής παρατηρεί το παιδί να εκτελεί συγκεκριμένες δεξιότητες για να προσδιορίσει τι είναι ικανό να κάνει, εκτιμά τις δυνάμεις του, πόση βοήθεια απαιτείται, εντοπίζει τι περιορίζει την επίτευξη του στόχου και θέτει ποιες προσαρμογές μπορούν να γίνουν για να επιτρέψουν στο παιδί να το πετύχει. Απαραίτητη συνάρτηση σε όλο αυτό αποτελεί η κατάλληλη υποστήριξη και συμβουλευτική που παρέχεται στους γονείς και στους φροντιστές από τον παιδιατρικό φυσικοθεραπευτή.